niedziela, 8 stycznia 2017

TORT ANANASOWO-KARMELOWY

 Oto jeden z moich ulubionych tortów, który zwykle robię na imprezy do znajomych :) Łatwy w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny.


BISZKOPT WANILIOWY:

  • 7 jajek 
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy 



PRZYGOTOWANIE:
  • Dno formy wyłożyc papierem do pieczenia, piekarnik nagrzac do 180 C
  • Białka należy ubic na sztywno, dodając po łyżce cukru, cały czas ubijając. Wciąż ubijając należy dodawac żółtka, ubijac jeszcze około 5 minut aż masa będzie gęsta i puszysta.
  • Do miski przesiac mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszac.
  • Do ubitych jajek dodawac stopniowo mieszankę mąki i miksowac na jednolitą masę.
  • Masę przełożyc do formy i piekarnika. Piec przez 40-50 min. Zostawic na godzine do wystudzenia.
  • Rozkroic na 3 cześci tej samej grubosci.

  •  Na ciasto wylac Karmel (moze byc gotowy z puszki, wczesniej w puszce gotowany we wrzątku)
  • Do karmelu dodac pokrojone na malutkie kawałki orzeszki i całosc wymieszac.
  • Następnie wyłożyc pokrojony ananas.

MASA AJERKONIAKOWA:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 1 duże budyń waniliowy
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 margaryny
  • 1 masło
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/2  szkl, ajerkoniaku

Wyłożyc na kolejną warstwę biszkopta razem z pokrojonym ananasem.



BITA ŚMIETANA:
Śmietankę 30% należy ubic z cukrem pudrem i śmietanfixem. Następnie wylac ją na samą górę torta i posypac gorzką czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 FASHION AND PASSION , Blogger