BISZKOPT WANILIOWY:
- 7 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
- Dno formy wyłożyc papierem do pieczenia, piekarnik nagrzac do 180 C
- Białka należy ubic na sztywno, dodając po łyżce cukru, cały czas ubijając. Wciąż ubijając należy dodawac żółtka, ubijac jeszcze około 5 minut aż masa będzie gęsta i puszysta.
- Do miski przesiac mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszac.
- Do ubitych jajek dodawac stopniowo mieszankę mąki i miksowac na jednolitą masę.
- Masę przełożyc do formy i piekarnika. Piec przez 40-50 min. Zostawic na godzine do wystudzenia.
- Rozkroic na 3 cześci tej samej grubosci.
- Na ciasto wylac Karmel (moze byc gotowy z puszki, wczesniej w puszce gotowany we wrzątku)
- Do karmelu dodac pokrojone na malutkie kawałki orzeszki i całosc wymieszac.
- Następnie wyłożyc pokrojony ananas.
MASA AJERKONIAKOWA:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 1 duże budyń waniliowy
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 margaryny
- 1 masło
- 5 dag cukru pudru
- 1/2 szkl, ajerkoniaku
Wyłożyc na kolejną warstwę biszkopta razem z pokrojonym ananasem.
BITA ŚMIETANA:
Śmietankę 30% należy ubic z cukrem pudrem i śmietanfixem. Następnie wylac ją na samą górę torta i posypac gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz