sobota, 29 października 2016

CZEKOLADOWO-WANILIOWE CIASTO.

  Zrobienie tego ciasta z pieczeniem zajęło mi nie całą godzinę. Jeden z najprostszych i najlepszych przepisów jakie tylko znam.


SKŁADNIKI:
  • 2 JAJKA
  • 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 0,5 SZKL. CUKRU PUDRU 
  • 0,5 SZKL. MAŚLANKI NATURANEJ
  • 1 SZKL. MĄKI PSZENNEJ
  • 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 5 ŁYŻEK OLEJU
  • KILKA KROPEL OLEJKU RUMOWEGO
  • 1 ŁYŻKA KAKAO
  • KASZA MANNA 
  • 2 SZKL. CUKRU
  • 200g MASŁA

 DODATKOWO

  • SZCZYPTA SOLI DO UBIJANIA BIAŁEK
  • OLEJ DO POSMAROWANIA FOREMKI
  • PAPIER DO PIECZENIA

PRZYGOTOWANIE:
NA SAM POCZĄTEK PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ Z MASŁA,CUKRU I KASZY MANNEJ.
KRUSZONKA PO PRZYGOTOWANIU MA PRZYPOMINAĆ MOKRY PIASEK.

 CIASTO:
ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK I UMIESZCZAMY JE W OSOBNYCH MISKACH. 
ZACZYNAMY OD UBICIA BIAŁEK ZE SZCZYPTĄ SOLI - NA SZTYWNĄ PIANĘ, ODSTAWIAMY TĄ MISKĘ NA BOK. NASTĘPNIE DO ŻÓŁTEK WSYPUJEMY CUKRY I MIKSUJEMY JE RAZEM BY SIĘ POŁĄCZYŁY. DOLEWAMY MAŚLANKĘ, MIKSUJĘ DO POŁĄCZENIA PO CZYM STOPNIOWO DOSYPUJĘ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA.
DOLEWAM OLEJ I OLEJEK RUMOWY, MIKSUJĘ WSZYSTKO DO UZYSKANIA GŁADKIEJ MASY. DO CIASTA DODAJĘ BIAŁKO I DELIKATNIE ŁĄCZĘ WSZYSTKO DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. 1/4 CIASTA PRZEKŁADAMY DO INNEJ MISKI I DODAJEMY KAKAO.
 NA BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIER DO PIECZENIA A NASTĘPNIE NAPRZEMIENNIE WYLEWAMY CIASTA. NA SAMĄ GÓRĘ WYSYPUJEMY KRUSZONKĘ.
NA SAMYM KOŃCU WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 C NA OKOŁO 50 MINUT.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 FASHION AND PASSION , Blogger