SKŁADNIKI:
- 2 JAJKA
- 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
- 0,5 SZKL. CUKRU PUDRU
- 0,5 SZKL. MAŚLANKI NATURANEJ
- 1 SZKL. MĄKI PSZENNEJ
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 5 ŁYŻEK OLEJU
- KILKA KROPEL OLEJKU RUMOWEGO
- 1 ŁYŻKA KAKAO
- KASZA MANNA
- 2 SZKL. CUKRU
- 200g MASŁA
DODATKOWO
- SZCZYPTA SOLI DO UBIJANIA BIAŁEK
- OLEJ DO POSMAROWANIA FOREMKI
- PAPIER DO PIECZENIA
PRZYGOTOWANIE:
NA SAM POCZĄTEK PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ Z MASŁA,CUKRU I KASZY MANNEJ.
KRUSZONKA PO PRZYGOTOWANIU MA PRZYPOMINAĆ MOKRY PIASEK.
CIASTO:
ODDZIELAMY ŻÓŁTKA OD BIAŁEK I UMIESZCZAMY JE W OSOBNYCH MISKACH.
ZACZYNAMY OD UBICIA BIAŁEK ZE SZCZYPTĄ SOLI - NA SZTYWNĄ PIANĘ, ODSTAWIAMY TĄ MISKĘ NA BOK. NASTĘPNIE DO ŻÓŁTEK WSYPUJEMY CUKRY I MIKSUJEMY JE RAZEM BY SIĘ POŁĄCZYŁY. DOLEWAMY MAŚLANKĘ, MIKSUJĘ DO POŁĄCZENIA PO CZYM STOPNIOWO DOSYPUJĘ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA.
DOLEWAM OLEJ I OLEJEK RUMOWY, MIKSUJĘ WSZYSTKO DO UZYSKANIA GŁADKIEJ MASY. DO CIASTA DODAJĘ BIAŁKO I DELIKATNIE ŁĄCZĘ WSZYSTKO DREWNIANĄ ŁYŻKĄ. 1/4 CIASTA PRZEKŁADAMY DO INNEJ MISKI I DODAJEMY KAKAO.
NA BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIER DO PIECZENIA A NASTĘPNIE NAPRZEMIENNIE WYLEWAMY CIASTA. NA SAMĄ GÓRĘ WYSYPUJEMY KRUSZONKĘ.NA SAMYM KOŃCU WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 C NA OKOŁO 50 MINUT.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz